Miben nyilvánul meg az autizmus?

Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élők olyannyira érzékenyek a hangokra, hogy elviselhetetlenné válik számukra a nagyvárosi közlekedés. Előfordulhat az is, hogy bőrük fokozottan reagál az érintésre, ezért egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen
lehet számukra. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amelyeket egy átlagos ember nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, amelyek fölött sokan elsiklanak. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajolnak a másikhoz, vagy éppen nem néznek a másik ember szemébe. Leplezetlenül kimutatják érzelmeiket, vagy őszintén megmondják a véleményüket másokról.
Az autisták viselkedése láthatóan eltér a megszokottól. Valószínűleg Ön is találkozott már autista személlyel buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban.
A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Gyógyítható-e az autizmus?

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik fejleszthetőek. Az autizmus egyre gyakoribb jelenség. Rengeteg híres kutatót, tudóst, művészt, zenészt ismerünk, akiknek autizmusuk miatt gondjaik voltak szabályozott közösségekben, például az iskolákban, valamint a társasági életben, mégis sikeres, örömteli, teljes életet éltek, élnek.

Az Asperger-szindróma egy olyan, az autizmus spektrumzavarok közé tartozó állapot, melynél nem tapasztalható az átlagostól eltérő ütemű beszédfejlődés, viszont jellemző az átlagos vagy magas intelligencia szint.

Néhány híres autista:

Albert Einstein a relativitáselmélet megalkotója
Charles Darwin az evolúcióelmélet atyja
Andy Warhol amerikai képzőművész
Daryl Hannah színésznő
Michelangelo, reneszánsz szobrász, festő, építész és költő 
Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista
Alfred Hitchcock filmrendező
Temple Grandin tudós.

Forrás: aosz.hu